Határtalanul pályázat 2023. május HAT_KP_1_2002/1-001133

Beszámoló az erdélyi kirándulásról

Nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy nyert a Határtalanul pályázat. 2023. május 21-25. között így egy csodálatos kiránduláson vehetünk részt Erdélyben.

Az utazást megelőzően egy előkészítő órát tartottunk, ahol szüleink is tájékoztatást kaptak arról, hogy milyen programok lesznek, és hogyan készüljünk fel az utazásra.  Majd a Magyarok Háza által küldött Törpének lenni, egy óriásoknak szánt világban c. filmet néztük meg, amelyben Nyikó Anetta slammer beszél egy olyan világról, amelybe az átlagember nagyon ritkán lát bele: mozgássérültként élni, kisebbségben.

2023. május 21-én, vasárnap mindenki izgatottan várta az indulást. A határon átlépve már a programok sokasága várt bennünket.

Először Nagyszalontán Arany János szülővárosában álltunk meg. A Csonka-toronyban járva sok ismerős dolgot hallottunk az előadáson. Szinte megelevenedtek előttünk Arany életének állomásai. Különösen érdekes volt látnunk a dolgozószobáját, majd a már elolvasott Szondi két apródja című balladájának a kéziratát. A fiókok titkokat rejtegettek a költő életének állomásaiból, műveiből. Elsétáltunk a szülői házhoz is.

Utunk ezután Nagyváradra vezetett, ahol Szent László Székesegyházban egy szent misébe csöppentünk. Így csak ámulva néztük a monumentális templomot, a nagyon díszes freskókat és hallgattuk az éneket.

Tovább buszozva elértük Erdély természetes határát Királyhágót.

Kolozsvár főterén is tettünk egy sétát. Felkerestük Mátyás király szülőházát, majd megcsodáltuk gyönyörű gótikus stílusban épült Szent Mihály templomot. Majd a Kolozsvári Napok programján néztünk néptáncos bemutatókat.

Késő este érkeztünk a gyergyószentmiklósi szálláshelyünkre az ANDA panzióban, ahol nagyon kedvesen, meleg vacsorával fogadtak. Reggel csak ámultunk milyen csodás helyre érkeztünk!

Második napon Csíksomlyóra indultunk. Útközben Mádéfalván a mádéfalvi veszedelemben kétszáz megölt székely emlékére állított emlékművet koszorúztuk meg. 

Csíksomlyón meglátogattuk a híres kegytemplomot. Itt egy kicsit elcsendesedtünk. Volt, aki imádkozott és a csodatevő Mária szoborhoz járult. Majd egy mozgalmas, fárasztó túra következett a misedombra. A táj látványa mindent kárpótolt. Néhányan tovább gyalogoltunk és egy régi kápolnát néztünk meg, majd a Kálvária útján tértünk vissza a borvízforráshoz. Útközben még egy 8 éve remeteként élő bácsival is találkoztunk, aki éppen medve által szétszedett kerítésjavításból jött. A borvíz forrás mellett kipróbálhattunk egy borvizes lábfürdőt.

Nyergestetőn ismét hősökre emlékeztünk. Megcsodáltuk a kifinomultan megmunkált kopjafákat, elolvastuk a gyönyörű idézeteket, megemlékező sorokat, felidéztük Kányádi Sándor Nyergestetőről szóló versét a székely vitézek helytállásáról.

Délután a gyergyószentmiklósi árvaházba látogattunk volna, de a gyerekek Gyergyószárhegyen tartózkodtak a nyári szálláson. Kiderült, hogy ez egy általuk üzemeltett lovarda. Először lovas kocsikázással körbenéztük a tájat, majd aki ügyes és bátor volt az lovagolhatott is. Az itt lakó gyerekek meséltek a mindennapjaikról, céljaikról. Példaértékű volt számunkra, ahogyan beszéltek az életükről. Örömmel adtuk át az adományokat nekik, amiket vittünk. Egy vidám focimeccsel zártuk a napot.

A harmadik nap sok program várt ránk és utazás.

Gyergyóalfalun áthaladva Edit néninek eszébe jutott, hogy Dr. Ávéd János házi orvosunk édesapja Laci bácsi innen származik. Egy kis kitérővel megnéztünk egy számunkra kedves utcát, az Ávéd utcát, amely a szeretett doktor bácsink édesapjáról, családjáról kapta a nevét.

Parajdon, a sóbánya hatalmas tárnái ejtettek ámulatba bennünket. s. Helyi idegenvezetővel elsétáltunk a Só-szorosba, ahol a felszínen is megnyalogathattuk a sós hegyeket, iszapos sósfürdő helyet is láttunk.

Majd a korondi só feldolgozóhoz vezetett az utunk, itt belepillanthattunk a só feldolgozás mozzanataiba. Nagyon sok mindent készítenek belőle: étkezési só őrleményt, illatosított fürdősókat. inhalálókat, só lámpát stb. Mindenki kapott nyalóka sót is! Majd vásárolhattunk is különleges, helyi só készítményeket ajándékba.

Farkaslakán egy rendhagyó irodalomórán vehettünk részt, ahol egy idegenvezető mesélt Tamási Áron életéről, szívhez szóló írásairól. Megálltunk és tiszteletet adtunk az író sírja előtt. Megtekinthettük a Trianon-emlékművet, megismerhettük a kettős kereszt szimbólumát, a szétszakított ország motívumát.

A következő állomás Szejkefürdőn a Mini Erdélypark volt, ahol valósághű maketteken nézhettük meg Erdély nevezetességeit, építményeit. Majd a jellegzetes székely kapusoron keresztül felsétáltunk Orbán Balázs író, néprajzi gyűjtő síremlékéhez.

Székelyudvarhely főterén megnéztük a Szoborparkot, megemlékeztünk történelmi és irodalmi nagyjainkról. Meghallgattuk Csaba királyfi legendáját elénekeltük a Székely himnuszt.

Tartalmas, élményekben gazdag napot zártunk.

Az utolsó teljes napon először a Súgó-barlangba mentünk. Egy nagyon meredek kapaszkodó gyaloglás után lámpákat kaptunk és bementünk a kivilágítatlan cseppkőbarlangba. Titokzatos látvány fogadott. Csúszkáltunk a vizes köveken, de lámpáink fényében előtűnő cseppkövek gyönyörűek voltak. Még azt is kipróbáltuk milyen a vaksötét. A program végén egy közös énekléssel törtük meg a barlang csöndjét.

A Békási-szoros volt a következő állomásunk. Esős időben, mégis izgatottan vártuk, hogy megcsodálhassuk az égbe nyúló természeti ritkaságokat: meredek sziklafalakat, fenyveseket, sebes vizű patakok övezte a kanyargós hegyi utat. Egyesével, óvatosan közelítettük meg a turisták számára is kedvelt helyet.

A Gyilkos-tóhoz érve szerencsére kisütött a nap, újra szemet gyönyörködtető látványban volt részünk: a tó legendája megelevenedett előttünk a zöldes, haragos víz láttán.

Elérkezett az utolsó nap. Szent László király legendáit követve a Tordai hasadék természeti templomába érkeztünk. A csobogó patak, az ingó hidak, szédítően magas hegycsúcsok mindenkit lenyűgöztek.

Utolsó állomás: Arad. A régi vár kivégzőhelyén álló emlékmű előtt tiszteletünket adtuk a hősöknek, és meghallgattunk két tanuló előadásában egy szép verset az aradi 13-ról. A megemlékezés után szomorúan vettük tudomásul, hogy véget ért ez a fárasztó, de csodálatos öt nap.

Élményekben, értékekben gazdag kirándulás volt, elébünk tárult a múlt, meséltek a kövek, a hegyek, átérezhettük a magyarságunkat, összetartozásunkat, szülőföldünkhöz való ragaszkodásunkat.

A tanulmányi kiránduláson iskolánk 42 tanulója vett részt és az őket kísérő 4 nevelő. Köszönettel tartozunk Czesznak György autóbusz vezetőnek, Gyuri bácsinak, aki segítőkészen és biztonsággal vezette az utunkat, az ALFÖLD TRAVEL-SPORT Szolgáltató és Kereskedelmi Kft-nek a szervezésért.

Utazásunk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt pályázatával és a Magyar Kormány támogatásával jöhetett létre. KÖSZÖNET ÉRTE!

Tamási Áron szavaival zárnánk a beszámolónkat:

„Miénk a fény, amit a lelkünkbe fogadunk,s a föld,amelyen élünk és meghalunk.”