Napközi Erzsébet-tábor a Mindszenti Általános Iskolában

2022.06.20-06.24 közt negyven alsó tagozatos gyermek táboroztatása valósult meg.
A programtervek megvalósításakor az Alapítvány által meghatározott öt kötelező programelemet kellett felhasználni:
•    Önismeret, közösségépítés, kompetenciafejlesztés,
•    Sport, egészségtudatos életmód,
•    Környezettudatosság, természeti értékeink és környezetszépítés,
•    Művészeti nevelés, kulturális örökségeink, hagyományőrzés, kézművesség,
•    Kirándulás
Az első tábor a „Szülőföldem szép határa” címet kapta. A négy állandó és a besegítő pedagógusoknak köszönhetően a tábor programja számos élményelemmel gazdagítva, értékes időtöltést biztosított a táborozó gyermekek számára.  Az étkeztetést a Birkacsárda csapata valósította meg. Hétfőn a parkban kialakított, több állomásos Minden út Mindszentre vezet elnevezésű akadálypályán, menetlevéllel felszerelkezve ismerkedtek meg a gyerekek a környező települések jellegzetességével. A keddi nap gyalogtúrával kezdődött a Kurca-parti tanösvényre, ahol a szervezők által előre kihelyezett GEO ládák segítségével figyelték meg a vízpart élővilágát. Szerda délelőtt a Grimm-Busz Színház vidám előadásán derültek, majd a délután folyamán a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központot vették birtokba. A múzeumpedagógiai foglalkozás keretein belül különböző népi mesterségekhez kapcsolódó kézműves technikákat próbáltak ki, mint például a vesszőfonás, nemezelés, zsinórkötés „körmöcskével”. A csütörtök a kirándulás jegyében telt. Első állomásunk Szarvason a Körösvölgyi Állatpark volt, majd a Mini Magyarország makettjei közt bebarangolták hazánkat. Péntek reggel a kemencében frissen sült kenyér illata csábította a csapatot a Helytörténeti Múzeum kertjébe, amit jóízűen fogyasztottak a gyerekek. Ezután ismét egy érdekes és tanulságos múzeumpedagógiai foglalkozás várt rájuk, betekintést nyertek az ősi mesteremberek mindennapjaiba, majd a hét során szerzett élmények felelevenítésével zártuk délután a tábort.

2. Tábor
Napközi Erzsébet-tábor a Mindszenti Általános Iskolában

2022.06.27-07.01. közt huszonnégy alsó tagozatos gyermek vette ismét birtokba az iskola épületét.
A programtervek megvalósításakor itt is fel kellett használni az Alapítvány által meghatározott öt kötelező programelemet:
•    Önismeret, közösségépítés, kompetenciafejlesztés,
•    Sport, egészségtudatos életmód,
•    Környezettudatosság, természeti értékeink és környezetszépítés,
•    Művészeti nevelés, kulturális örökségeink, hagyományőrzés, kézművesség,
•    Kirándulás
A második tábor a „ Die kleine Raupe Nimmersatt” címet kapta. A két állandó és a besegítő pedagógusoknak köszönhetően a tábor programja számos élményelemmel gazdagítva, ismét értékes időtöltést biztosított a táborozó gyermekek számára.  Az étkeztetést ezúttal is a Birkacsárda csapata valósította meg. A tábor elérte célját, miszerint tanítványaink egy mesén keresztül játékos formában ismerkedhessenek a német nyelvvel.  Hétfőn ismerkedős játékokat játszottunk, tábordalt tanultunk, megismerkedtünk a tábor címadó hernyócskájával: Eric Carle-Die kleine Raupe Nimmersatt. A hét során elsajátítottunk egy pár német kifejezést: a hét napjait, a mesében előforduló gyümölcsök és zöldségek neveit, a színeket. Mesekönyvet, színes papírból hernyócskát készítettek. Kedden egy gyalogtúra a Tisza-partra tette próbára gyermekeinket. A délutánt a hőségriadó miatt az iskola épületében töltöttük. Programsorozatunkat lepkefa és pillangó bábok készítésével töltöttük el az újrahasznosítás jegyében. Szerdán egy több állomásos vetélkedőt szerveztünk, amely az egészséges életmód tudatosítását segítette. Délután ellátogattunk a Hét Halász Vendégházba, ahol a gyerekek múzeumpedagógiai foglalkozáson vehettek részt. A szervezők „forgószínpad” szerűen fogadták a csoportokra osztott gyerekeket. Megismerkedhettek a méhész munkájával, megfoghatták és kipróbálhatták eszközeit, védőfelszerelését. Készíthettek méhviaszból gyertyát, díszíthettek mézeskalácsot. A csütörtök ezen a héten is a kirándulás napja volt.  Első állomásként a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjébe látogattunk el. A Trópusi lepkekert, Orchidea-, és Páfrányházban a növényi sokféleség mellett az állatvilág repülő ékszereit, a trópusi pillangókat is megcsodálhattuk. Külön élmény volt, hogy ezek a csodálatos élőlények szabadon repkedtek körülöttünk. Második állomásként a Móra Ferenc Múzeumba látogattunk, ahol megtekintettük a környezettudományi, az indián, illetve a Móra meseerdő állandó kiállítást. A kánikula miatt a délelőtti kézműves foglalkozásunk ismét az iskola falai közt valósult meg. A gyerekekkel szappant készítettünk, majd a mesével kapcsolatos képeket festettünk kövekre. A tábort a hét során szerzett élmények felelevenítésével, az elkészült művek kiállításával zártuk.